Tuesday, September 12, 2006

 

Zámek Hluboká

Původní královský hrad z 13. století na mne působí poněkud tísnivým dojmem. Je totiž spjat s jednou osobou z českých dějin, která je mému srdci velmi milá. Slavný Vítkovec Záviš z Falkenštejna byl snad od dětství předurčen k velkým činům. Na pradávném řebříčku společenských úspěchů stoupal až do chvíle, kdy se oženil s Kunhutou, vdovou po neméně slavném králi Přemyslu Otakarovi, jemuž říkali král železný a zlatý a přesto padl jako poslední kmán v bitvě na Moravském poli. Poté dostoupila závist Závišových odpůrců vrcholu, obvinili ho z velezrady a právě před Hlubokou, na takzvané Pokutní louce, byl nakonec po dlouhém věznění a mučení sťat přímo před očima svého bratra Vítka. Taková likvidace jistě není v českých dějinách nic neobvyklého, naši předkové si velice libovali v hubení významných osobností, až tyto na českém území vyhynuly.
Nyní má bývalý královský hrad podobu zámku ve windsorském stylu a kdo by myslel, že se spíš hodí do pohádky než do skutečného života, moc by neprohádal. Ve filmu Pyšná princezna představoval sídlo rozmarné Krasomily. Jinak má ale Hluboká vzdor svému pohádkovému vzhledu běžnou historickou minulost. Hrad byl založen jako jeden z významných panovnických opěrných bodů. Brzo ale přešel do soukromých rukou, za vlády Viléma z Pernštejna , v létech 1490 - 92 nechali zchátralý objekt opravit a tehdy současně vzniklo v okolí několik rybníků, mezi nimi i Bezdrev. Panství střídalo majitele, po Pernštejnech náleželo pánům z Hradce, nakonec Schwarzenbergům, kteří dali zámku jeho současnou podobu. Podle návrhu Pavla Ignáce Bayera přestavbu provedl vídeňský architekt František Beer.
Návštěvníci si mohou prohlédnout rozsáhlou expozici. Například oblékárnu s významnými kusy nábytku, kruhový Hamiltonův kabinet, ranní salón nebo čítárnu v Adolfově věži. Knihovna na Hluboké obsahuje 12 000 svazků, působí tedy velmi úctyhodě. Právě tak jako přijímací salón či mramorový sál, velká jídelna, kuřácký salón s obrovským bílým krbem nebo zbrojnice - a to jsem jistě ještě mnohé zapomněla vyjmenovat. Vysloveně kouzelná je vytapetovaná malá jídelna. Člověk by si skoro myslel, že tudy znovu vstupuje do pohádky. Z toho ho ale vyvede prohlídka teplé a studené zámecké kuchyně. Tady všechno vypadá tak prozaicky, že i zarputilý dietář nemůže nepomyslet na řadu dobrot, které se tu za celé roky připravily a to ho bezpečně zase dostane na zem - možná k jeho škodě.

Comments: Post a Comment



<< Home
TOPlist

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Blog Directory