Tuesday, July 18, 2006

 

Zámek Březnice

Zámek Březnice se nalézá ve Středočeském kraji, ve stejnojmenném městečku. Původně to byla gotická tvrz, vznikla za vlády Buziců v první polovině 13. století. V 16. a 17. století byla přestavěna na renesanční zámek. Tehdy majetek náležel Jiřímu Lokšanovi z Lokšan, který byl tajemníkem českého krále Ferdinanda I. Podle tohoto pána se dodnes zdejší knihovna nazývá Lokšanská. Pochází z roku 1558 a údajně dodnes zůstává stále v prvotní podobě.
Když Lokšanští po bělohorské bitvě uprchli ze země, získal zámek Přibík Jeníšek z Újezda, královský prokurátor. Ten ale nebyl místním lidem dobrým pánem. Když založil klášter a kostel a i zámek nechal nákladně přestavět, začalo se šuškat, že je to vlastně z prostředků Lokšanů. Ti prý, když prchali, ukryli v březnickém parku pod růžovým keřem poklad a doufali, že až se vrátí, zase se s ním shledají. Majetek jim však nikdy nebyl vrácen a poklad údajně nalezl onen nehodný Přibík Jeníšek. Musím připustit, že pokud je na té pověsti něco pravdy, ten pán proinvestoval poklad velmi imponujícím způsobem.
Dalšími majiteli březnického zámku byli Kolovratové, naposledy patřil rodu Pálffyů, poté přešel do vlastnictví státu. V současné době se na zámku nabízejí tři prohlídkové okruhy, které zahrnují prohlídku zámecké zbrojnice se zbraněmi z 16. - 19. století, již zmíněnou Lokšanskou knihovnu, renesanční, barokní, rokokové a empírové salóny a mnoho jiného. Samostatně je též možná prohlídka přilehlého parku, který se rozkládá na rozloze 20 hektarů. Snílci se mohou procházet a přitom hádat, kde asi rostl růžový keř, který tak špatně chránil lokšanský poklad.

Comments: Post a Comment



<< Home
TOPlist

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Blog Directory