Tuesday, July 11, 2006

 

Hrad Kost

Hrad Kost bývá označován za perlu Českého ráje a nikoli neprávem. Je jedním z mála zachovalých středověkých hradů v naší republice. V současné době je jeho majitelem rod Kinských a docela mne překvapilo, že se uvnitř objektu nesmí fotografovat. Já hrad navštívila asi před deseti léty a takový zákaz tam neplatil.
Název hradu prý vznikl podle jeho tvrdosti a nedobytnosti. Vykládá se, že údajně kdysi objekt dlouho obléhal i Jan Žižka z Trocnova a když se mu jej nepodařilo dobýt, nakonec zlostně prohlásil "Kost patří psům" a odtáhl. To je ovšem pouze legenda, ve skutečnosti tento hrad Žižka nekdy neobléhal.
Jádro stavby vzniklo v polovině 14. století za Beneše z Vartemberka, hrad byl ale dostavován ještě v 15. a 16. století. Roku 1635 objekt vyhořel, koncem 17. století se zřítil půvosní vartemberský palác. Dpominantou hradu je v sozučasnosti takzvaná Bílá věž, pětipatrová obytná budova. Za pohled ovšem stojí třeba hned vstupní brána, k níž se návštěvník dostane přes dřevěný můstek, který nahradil dávný most padací. A také jižní strana hradu, čnící nad strmou skálou. A také lidomorna - masivní věž, kam byli kdysi shazovaní ti nepohodlní, aby se už nikdy nepodívali ven. Jde z toho mráz po zádech! A nejen od pohledu. Psychotronik na tom místě údajně ještě i dnes naměřil velmi vysokou úroveň záporné energie. Ale vzdor tomu je hrad krásný a za prohlídku určitě stojí. A u lidomorny se může každý turista zastavit buď s prostým politováním nebo s modlitbou za ty umučené ubožáky, to je každému na libosti.

Comments: Post a Comment



<< Home
TOPlist

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Blog Directory